Haber

Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu’ndan Deprem Raporu: “Afet bölgesinde tahminen 226 bin hamile kadın var, 25 bininin önümüzdeki ay doğum yapması bekleniyor”

MERVE GÜVEN

Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu (UNFPA), 6 Şubat depreminin Türkiye Deprem Durum Raporu’nun ikincisini yayınladı. Afet bölgesinde 226 bin olduğu tahmin edilen hamilelerden 25 bininin önümüzdeki ay doğum yapmasının beklendiği belirtilirken; 250 bin kadına üreme sağlığı seti, 15 bin hijyen seti ve 5 bin anne-bebek seti tedarik sürecinde olup, 4 bin 45 hijyen ve anne-bebek seti dağıtıldı. Raporda, bölgede temiz su, duş, tuvalet ve el yıkama noktalarına erişimin sınırlı olmasının bulaşıcı hastalıkların yayılma riskini artırdığı uyarısında bulunuldu.

UNFPA, Kahramanmaraş’ta 6 Şubat’ta meydana gelen depremin ikinci durum raporunu yayınladı. UNFPA’nın 17 Şubat 2023 tarihli Türkiye Deprem Durum Raporu’na göre 11 şehri etkileyen felaketten 1,7 milyonu mülteci olmak üzere 15,8 milyon kişi etkilendi.

“Afet bölgesinde tahminen 226 bin hamile var, bunların 25 bininin önümüzdeki ay doğum yapması bekleniyor”

UNFPA’ya göre, afet bölgesinde tahminen 226.000 hamile kadın var ve bunların 25.000’inin gelecek ay doğum yapması bekleniyor. Buna göre, UNFPA’nın afetten hemen sonra başlattığı destek çağrısının yüzde 9’u, depremden etkilenen kadın ve kız çocuklarına yönelik cinsel sağlık ve savunuculuk hizmetleri oluşturmak ve toplumsal cinsiyete dayalı şiddeti önlemek için çalışmak üzere toplandı. UNFPA’nın gerekli çalışmalar için kalan finansman ihtiyacının 18 milyon dolar olduğu belirtildi.

Raporda şu ifadelere yer verildi:

“DEPREM BÖLGESİNDE ÇOK ÇOK KADIN VE ÇOCUK TRAVMA GEÇİRİYOR VE PSİKOSOSYAL DESTEĞİNE İHTİYACI VAR”

“Etkilenen bölgelerde hijyen gereksinimlerinin karşılanmaması nedeniyle ciddi bir salgın tehlikesi var. Barınma, ısınma, temizlik, gıda, gıda dışı maddeler (hijyen ve kişisel bakım kitleri dahil) ve sağlık hizmetleri kısa vadede öncelikli ihtiyaçlar. Gezici ve kesintisiz hizmet birimlerine de önemli bir ihtiyaç var.Kadın doğum hastaneleri ve çok sayıda birinci basamak sağlık kurumu olmak üzere 11 ilde 15 hastane hasar gördü.Beslenmeden etkilenenlerin sağlık hizmetlerine erişim sorunu devam ediyor. deprem bölgesindeki ulaşım aksaklıkları ve bölgedeki yolların çoğunun molozla kaplı olması Kriz durumlarında, kadınlar ve kız çocukları ve diğer savunmasız kümeler, Cinsiyete Dayalı Şiddet (CGBV) açısından yüksek risk altındadır. ve tremor bölgesindeki çocuklar travma geçirmiş ve psikososyal desteğe ihtiyaç duymaktadır.

“BÖLGEDEKİ TEMİZ SU, DUŞ, TUVALET VE EL YIKAMA NOKTALARINA ERİŞİM SON DERECE SINIRLIDIR”

Temel ihtiyaçlara erişim, etkilenen bölgede özellikle adet hijyeni malzemeleri, hijyenik kadın bağları ve temiz iç çamaşırları olmak üzere büyük bir zorluktur. Hem depremden etkilenenlerin hem de bölgede görev yapan gönüllülerin temiz su, duş, tuvalet ve el yıkama noktalarına erişimi çok kısıtlı. Bu faktörler bulaşıcı hastalıkların yayılma riskini artırır. Acil ihtiyaçlar konusunda görüşülen kişilerin yüzde 72’si barınma, yüzde 38’i gıda, yüzde 23’ü sabun ve diğer temizlik ürünleri, yüzde 19’u evinin ısınması, yüzde 10’u tıbbi yardım ve yüzde 3’ü nakdi desteğe ihtiyaç duyuyor. . Savunma için nakit yardımı da bu kümelenme için değerli bir gerekliliktir. UNFPA, hayat kurtaran Cinsel Sağlık ve Üreme Sağlığı (CSÜS) ve GBV önleme hizmetlerinin etkilenen herkes tarafından erişilebilir olmasını sağlamak için Sağlık Bakanlığı, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ve Göç İdaresi Müdürlüğü ile yakın işbirliği içinde çalışmaktadır.

“4 BİN 45 HİJYEN VE ANNE BEBEK KİTLERİ DAĞITILDI”

UNFPA, ortaklarının desteğiyle ve kamu kurumlarıyla uyum içinde, ulaşılması zor bölgelerde hayatta kalanlara psikososyal destek de dahil olmak üzere CSÜS ve GBV önleme hizmetleri sağlamak üzere Adana, Hatay, Şanlıurfa, Diyarbakır ve Adıyaman’da 7 mobil grubu görevlendirdi. Seyyar gruplar da hijyen ve anne-bebek kitleri dağıtıyor. UNFPA, 250.000 kadına üreme sağlığı kiti tedarik etme sürecindedir. 4 bin 45 adet hijyen ve anne-bebek seti dağıtıldı. UNFPA, 15.000 adet hijyen kiti ve 5 bin adet anne-bebek kiti tedarik etme sürecindedir.

“HAYAT KURTARMA YAYI VE ZARAR HİZMETLERİ İÇİN İLK HIZLI MÜDAHALE İÇİN 1,8 MİLYON ABD DOLARI TOPLANMIŞTIR”

Üreme sağlığı kitleri, hijyen kitleri, anne-bebek kitleri ve toplanan acil durum müdahalesi için ayrılan önemli UNFPA fonları da dahil olmak üzere bağışçılardan psikososyal destek dahil olmak üzere hayat kurtaran CSÜS ve GBV hizmetlerini sağlayacak olan ilk hızlı müdahale için 1,8 milyon ABD doları. UNFPA’nın Türkiye’de depremden etkilenen bölgelerde hayat kurtaran CSÜS ve GBV müdahaleleri için mevcut fon gereksinimi yaklaşık 20 milyon ABD dolarıdır. OCHA liderliğindeki BM Türkiye için Deprem Davetiyesi, 16 Şubat’ta toplam 1 milyar ABD Doları tutarında başlatıldı. UNFPA’nın finansman başvurusu da bu davetiyede yer almaktadır. UNFPA, Türkiye’de ve/veya bölgede depremden etkilenen kadın ve kız çocuklarına destek olmak isteyen bireysel ve özel şube bağışçıları için küresel ve ulusal bağış kampanyaları başlattı.

keciborlu-ajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu