Hevsel Bahçelerinde yaz göçüyle birlikte kuş türü sayısı 200’ü geçti.
Diyarbakır’ın Sur ilçesindeki tarihi Hevsel Bahçeleri’nde yaz göçüyle birlikte kuş türü sayısı 200’ü geçti. Hevsel’de şu anda farklı kuş türlerinin üreme faaliyetinde bulunduğunu belirten Prof. Dr. Ahmet Kılıç, üreme sezonu açıldı. Yaz göçmeni kuşlarımız buraya gelmeye başladı. Çok ötleğen görürüz, bülbül görürüz. Bunlar üremek için geldi. Bu da Hevsel’in ne kadar değerli olduğunu açıklıyor” dedi.
UNESCO Kültür Mirası Listesi’nde yer alan tarihi Hevsel Bahçeleri, baharın gelmesiyle birlikte rengarenk oluyor. Sebze ve meyvenin yanı sıra kavak yetiştiriciliğinin de yapıldığı Hevsel’de yaz göçüyle birlikte kuş türü sayısı 200’ü geçti. Hevsel’de şu anda farklı kuş türlerinin üreme faaliyetinde bulunduğunu belirten Dicle Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ahmet Kılıç, Hevsel’de bahar demek; yeni bir başlangıç demektir. Üreme mevsimi başladı. Yaz göçmeni kuşlarımız buraya gelmeye başladı. Çok ötleğen görüyoruz, bülbül görüyoruz. Bunlar üremek için geldi. Pek çok çeşidin şarkılarını şu anda Hevsel’de dinleme şansınız var. Bu da Hevsel’in ne kadar önemli olduğunu açıklıyor. Onların etkinliği de bize buradaki biyolojik ilişki ağını gösteriyor. Böcekler ve kelebekler çok ürediler ve büyük bir zenginlik var” dedi.
‘DOĞA Uyandı, üremeye başladılar’
Hevsel Bahçeleri’nin Diyarbakır’ın akciğeri olduğunu belirten Prof. Dr. Kılıç, Diyarbakır’ın kirli havasının giderilmesine ve oksijen sağlanmasına büyük katkı sağladı. Aynı zamanda olağan ekonomik öneme sahiptir. Burada birçok sebze ve meyve yetiştirilmektedir. O yönden de değerli. Doğadaki bu uyanış her yere yayılıyor. Tabii ki çok fazla bitkisel üretim var. Şu anda Diyarbakır’da 200 kuş türünü görme şansınız var. Tabii kışı burada geçirenler de oldu. Biz onlara kış göçmeni diyoruz. Ayrıldılar; Örneğin ispinozlar, su kuşları vardı. Kuzeye taşındılar, kuzeyde ürerler. İşte yeni türlerimiz. Bu yönüyle Hevsel Bahçeleri’nin büyük bir hareketlilik içinde olduğunu görüyoruz. Doğa uyandı, üremeye başladılar. Bu açıdan yürüyüş yapmak, dinlenmek ve doğaya çıkmak isteyenler için oldukça keyifli anlar yaşanıyor. Bunu Mayıs ortasına kadar göreceğiz. İnsanlara burayı ziyaret etmelerini tavsiye ederim. Bunları gördükçe ve tanıdıkça insanımızın koruma faaliyetlerine katkısı mutlaka olacaktır” dedi.
HEVSEL’DE ‘KÜRESEL KİRLİLİK’ TEHDİTİ
Bölgedeki küresel kirliliğe dikkat çeken Prof. Dr. Kılıç, Bu bölgenin ciddi tehditleri var. Özellikle sulardaki kirlilik önemli. Çevredeki tarlalarda kullanılan gübre ve ilaçlar tehlikelidir. Kanalizasyon da büyük bir tehdit oluşturuyor. Bunları önleyebilirsek veya arıtıp suya bırakabilirsek; o zaman Hevsel Bahçeleri uzun süre Dünya Kültür Mirası’nda kalacak. Doğal olarak bundan hem Diyarbakır, hem Güneydoğu hem de ülkemiz faydalanacaktır” dedi.