Küresel piyasalar tedbiri elden bırakmıyor
ABD’de bankacılık krizini başlatan Silicon Valley Bank’ın (SVB) kredi ve mevduatlarının First Citizens Bank tarafından satın alınması, krizde en kötünün geride kalmış olabileceğine dair beklentileri güçlendirdi.
Dün bir açıklama yapan ABD Merkez Bankası (Fed) Finansal Kurumlar Başkan Yardımcısı Michael Barr, Bank of Silicon Valley’in (SVB) iflas etmesinin “kötü yönetim davası” olduğunu ve banka yönetiminin aktif olarak iflas edemediğini kaydetti. faiz oranı ve likidite riskini yönetmek.
ABD’nin bankacılık sisteminin güçlü sermayesi ve likiditesi ile sağlam ve güçlü olduğunu vurgulayan Barr, bankacılık sistemindeki koşulları yakından izlemeye devam edeceklerini ve gerektiğinde her büyüklükteki kurum için tüm araçları kullanmaya hazır olduklarını ifade etti. sistemi sadık ve sağlam tutmak için gereklidir.
Öte yandan, yurt içinde bankacılık departmanı üzerindeki baskıların resesyona yol açabileceği endişeleri fiyatlamaları etkilemeye devam ederken, Fed’in para politikasına ilişkin belirsizlikler devam ediyor.
Para piyasalarındaki fiyatlamalarda, bankanın Mayıs ayındaki toplantısında yüzde 60 olasılıkla politika faizini değiştirmeyeceği, yüzde 40 olasılıkla faizi 25 baz puan artıracağı öngörülüyor.
Analistler, ülkedeki enflasyonun güçlü seyrine rağmen bankacılık krizinin ardından Fed’in yıl sonuna kadar faiz oranlarını 100 baz puan indirmeyi fiyatladığını belirterek, makroekonomik bilgilerde açıklanacak sinyallerin güç kazandığına değindi. çünkü Fed ve piyasalar aynı beklentileri paylaşmıyordu.
Dün bu gelişmelerle birlikte New York borsasında S&P 500 endeksi yüzde 0,16, Dow Jones endeksi yüzde 0,60 yükselirken, Nasdaq endeksi yüzde 0,47 değer kaybetti. ABD’de endeks vadeli işlem sözleşmeleri yeni güne yükselişle başladı.
Avrupa yakasında bankalara yönelik risklerin azalması risk iştahını desteklerken, Avrupa Merkez Bankası (ECB) yetkilileri dün sözlü yönlendirmelerine devam etti.
Dün Avrupa basınında yer alan haberlerde, ECB üyesi Isabel Schnabel’in toplantı metnine “daha fazla faiz artırımı mümkün” ibaresinin yer alması için baskı yaptığı belirtilmişti.
ECB üyesi Joachim Nagel, enflasyonun halen çok yüksek olduğunu belirtirken Mario Centeno, ECB’nin bankacılık sektöründeki gelişmeleri yakından takip ettiğini belirtti.
Öte yandan Credit Suisse’in ardından piyasaların ilgi odağı olan Deutsche Bank hisselerinin fiyatı dün yüzde 4,5 yükselerek üç günlük düşüş trendini sonlandırdı.
Bu gelişmelerle birlikte Almanya’da DAX 40 endeksi yüzde 1,14, İngiltere’de FTSE 100 endeksi yüzde 0,90, İtalya’da MIB 30 endeksi yüzde 1,21 ve Fransa’da CAC 40 endeksi yüzde 0,90 yükseldi. Avrupa’da endeks vadeli işlem sözleşmeleri yeni güne yükselişle başladı.
Asya borsalarında bugün sınırlı bir alım eğilimi görülürken, fiyatlamaların sürmesi ABD’de artan durgunluk dalgalanmalarının bölge ekonomilerini olumsuz etkileyebileceğine işaret ediyor.
Kapanışa yakın, Japonya’da Nikkei 225 endeksi yüzde 0,1, Güney Kore’de Kospi endeksi yüzde 0,8, Çin’de Şangay bileşik endeksi yüzde 0,1 ve Hong Kong’da Hang Seng endeksi yüzde 1,3 yükseldi.
Dün satış yüklü bir seyir izleyen Borsa İstanbul’da BİST 100 endeksi, günü bir önceki kapanışın yüzde 0,68 altında 4.997,80 puandan tamamladı.
Dün yüzde 0,1 artışla 19,0918 seviyesinden kapanan Dolar/TL, bugün bankalararası piyasa açılışında 19,0970 seviyesinde işlem görüyor.
Analistler, ECB Lideri Christine Lagarde’ın konuşmasının yanı sıra ABD’de konut fiyat endeksi başta olmak üzere açıklanacak bilgilerin takip edileceğini belirterek, teknik olarak BIST 100 endeksinde 4.950 ve 4.880 seviyelerinde olduğuna dikkat çekti. takviye konumunda, 5.050 ve 5.200 puan ise direnç konumunda.
Bugün piyasalarda takip edilecek veriler şöyle:
15.30 ABD, Şubat toptan stokları
16.00 ABD Ocak konut fiyat endeksi
17.00 ABD, Mart Richmond Fed sanayi endeksi ve tüketici güven endeksi