Rize Valisi Kemal Ceber, Gaziantep’te yapılan çalışmaları anlattı
Türkiye 6 Şubat sabahı beyin sarsıntısı felaketiyle uyandı.
Kahramanmaraş’ta 11 ili etkileyen depremler binlerce canımıza mezar oldu.
Depremin ardından vatandaşların yardımına koşan devlet, bölgede çalışma başlattı.
Diğer illerde görev yapan valilerin bir kısmı deprem bölgelerinde koordinatör vali olarak atanmıştır.
Bu isimlerden biri de çalışkanlığıyla tanınan Rize Valisi Kemal Ceber’di.
Depremden en çok etkilenen bölgelerden biri olan Gaziantep’in Nurdağı ilçesine koordinatör vali olarak atanan Ceber, Ensonhaber’e dikkat çekici açıklamalarda bulundu.
Ensonhaber.com Genel Yayın Yönetmeni İlyas Efe Ünal’ın sorularını yanıtlayan Vali Çeber, Nurdağı’nda yapılan çalışmaları tek tek anlattı.
Koordinatör Vali Ceber, şunları söyledi: Biz afetin ilk gününden beri canımız, canımız ve elimizden gelen her şeyle buradayız.
Asrın felaketinin ilk gününden bu yana yaptıklarını Ünal’a anlatan Vali Çeber, şunları söyledi: “Afetin ilk gününden beri canımız, canımız ve elimizden gelen her şeyle buradayız. 35 gündür burada Nurdağı’ndayım ama ondan önce Rize’deki afetle ilgili çok çalışma yaptık. Şu anda Rize’de 6 bin afetzedemiz var, onları her şeyimiz ile ağırlıyoruz” diye konuştu. Elhamdülillah Allah bize böyle bir nimete kavuşmanın kapısını açtı. Geldiğimde bu duygularla geldim ve 35 gündür buradayım. Olağan Nurdağı depremden en çok etkilenen ilçelerin başında geliyor. Nurdağı tamamen yıkıldı diyebiliriz. Şimdi nüfus 41 bin iken burada 2024 vatandaş ölüyor. Yani burada yaşayan her 20 kişiden biri vefat etti. O sokakta gördüğün herkes acı çekiyor. Buradaki 10-11 bin konut stokunun yaklaşık 7 bini depremden etkilendi. Bir kısmı hemen yıkıldı, 700 tanesi de hemen yıkılacaktı. 3300 bina ağır hasarlı ve ardından orta veya hafif hasarlı olarak ayrılıyor.”dedi.
Gazeteci Ünal daha sonra Ceber’e şunları söyledi: “Burada bir konteyner kent var ve Rize’de misafir ettiğiniz depremzedeler var. Burada kaç aile barınıyor? Rize’de 6 bin dediniz.”diye sordu.
Rize’de yaklaşık 6 bin depremzede ağırlandı
Kemal Ceber, Nurdağı’nın yanı sıra Rize’de de ağırlanan depremzedelere değinerek, şunları kaydetti: “Afet illerinden gelen yaklaşık 6 bin misafirimiz var. Afetin 2. ve 3. gününden itibaren onları çok güzel bir düzenle ağırlıyoruz. Rize’nin sıcaklığını, samimiyetini, misafirperverliğini gösteriyoruz. Bir de Hatay’da Rize var. Kırıkhan Bizim Bir Çadır Kentimiz Var Aslında şöyle tarif edeyim her yerde çadırkentler var Rize Çadırkent bir ev oraya gittiğimizde bizi büyük bir sevgiyle karşıladılar bir düşünün sıcak bir yer Ramazan’da iftardan 3 dakika önce pide çıkıyor.Her şey o haliyle.Bizim tasarladığımız bir çadır kentti.”ifadeleri kullandı.
“Konteynerlerimizin yüzde 75’inden fazlasını dağıttık”
Rize Valisi Çeber, sözlerini şöyle sürdürdü:
Buraya geldiğimde konteyner süreci vardı. Burada yaklaşık 7 bin 200 konteyner dağıtacağız. Bugüne kadar yaklaşık 6 bin adet dağıttık. Aslında Nurdağı çok ileride. Bayramdan önce tamamlayacaktık ama sevkiyatta bir düşünce vardı. Ayrıca çok yağışlı hava koşulları vardı. İnsanlar burada konteyneri indirmeyi düşünmeli, vermek demek değil. İndirdiğinizde altyapıyı, elektriği ve suyu bağlarsınız. Bu anlamda konteynerlerimizin yüzde 87’si sahaya indi. Toplamda yüzde 75’ten fazlasını dağıttık. Burada konteyner konut yok. Tüm sosyal olanaklara sahiptir. Kuaförlerden ustalık sınıflarına, marketlerden üniversite hazırlık sınıflarına kadar. Her yerde göreceğiniz psiko-sosyal destek merkezlerinden oyun parklarına, mescitlerden 4-6 yaş Kur’an kurslarına kadar hepsini sunuyoruz.
Eleştirilere en hoş yanıt Vali Ceber’den geldi.
Kemal Ceber ise bazı çevrelerin ‘devlet yoktu’ sözüyle ilgili çarpıcı bir tespitte bulundu.
ceber, “Devlet yoktu” sözünün mecazi anlamı, burada kimsenin memur gibi çalışmadığıdır. Ben burada valiyim, koordinatör valiyim, durumum belli ama gönüllüyüm. “söz konusu.
“İki ay önce bu insanlar evde, bu yayını izleyen herkes gibi yaşıyorlardı”
Ceber, buradaki halkın eski rahatına kavuşana kadar çalışmaların devam edeceğini bildirdi. “Dün bir Fransız kanalına röportaj verdim. Paris’ten Nice’e ya da Nice’den Rennes’e bir sabah Fransa’nın yıkıldığını hayal edin dedim. Haydi müdahale edin bu çok zor bir şey. bundan daha hızlı refleks.devlet herşeyiyle burada bak ramazanda günde 42 bin kişiye iftar sahur verildi 50 kişilik hamamımız var 150 iş yeri kuruyoruz 60 kişiyle anlaştık BM birimlerini geçen hafta yerleştirdik. Burada gördüğünüz herkese yiyecek, giyecek, ısınma ve temizlik sağlanıyor. “Ne kadar? İnsanlar bir yaşam çizgisi gördüklerinde onlar için kriter budur. İki ay önce bu insanlar evdeydi, bu yayını izleyen herkes gibi yaşıyorlardı. Şimdi buradaki insanlarımızı eski konforlarına kavuşturacağız.” “açıklamalarda bulundu.
“Nurdağı’na 7200 konut yapacağız”
Kemal Ceber daha sonra şu ifadelere yer verdi:
Burada her biri mikro ölçekli ve çalışır durumda yaklaşık 7200 konut yapacağız. Aynı zamanda bu bayramda 17 köy evi teslim edilecek. 17’den sonrakiler de 15 gün-1 ay sonra teslim edilecek şekilde hızlıca yapılır. 7 bin 200 konut yapacağız, bunların 1500’ü ihale edildi. 1000 civarında üretimi başladı ve önemli ölçüde ilerliyor. Diğerlerine ise zemin etütleri biter bitmez başlanacak. İnşallah 1 yıl içinde bitireceğiz.
Vali Ceber’in çocuklarla olan takdire şayan bağı…
Depremden en çok etkilenen kesimlerden biri de çocuklar oldu.
Kemal Ceber daha sonra çocukların değerini vurguladı. Vali Çeber, depremzedeler için yapılanları da tek tek anlattı.
Bu çok ciddiye aldığımız bir bahis. Bir kereliğine nüfusu burada tutmalıyız. Afet öncesi 41 bin olan nüfusun yaklaşık 25-30 bini şimdi burada. İstihdam ve iş alanlarını canlandırarak başkalarını da kazandıracağız. Burada bayanların iç giyim, dokuma veya çadır malzemeleri gibi şeyler ürettikleri farklı iş kolları oluşturduk. 150 tane iş merkezimiz, yolun üst kısmındaki dükkânlarımız 15-20 günde bitecek diyelim ve kura çekeceğiz. 2 hafta önce 19 esnafımıza yer verdik. 150 tanesi bittikten sonra Birleşmiş Milletlere yaptırıyoruz, onlar da bitecek. Burası da çok değerli bir tarım merkezi, bir yandan da afette kardeşlerimizin kaybettiği her türlü tarım alet ve malzemelerini biz karşıladık. Çiftçilerimizin hepsi çok verimli ve keyifli topraklarda olacak.
Vali Ceber, istihdamla ilgili sözlerinin ardından kendisini en çok duygulandıran iki hatırayı anlattı.
Onu en çok etkileyen 2 anı anlattı.
ceber, “Şunu söyleyeyim, insan olarak burada yaşadığın her gün duygulanmamak elde değil. Bakma bize öyle gülerken, burada çok kez çalışma odama gittim ve gözyaşlarım sel oldu. Ya da akşam konteynırıma gittiğimde gözlerimden yaş geldi İkisini söyleyeyim biri bizim arama kurtarma grubumuz Enkazlardan birine çocuk ulaşıyor galiba 3. gündü Çocuğa “nasılsın” derler, “çok uygunum” der. Annen ve baban da yok. bence de güzeller bence güzeller Abi sen şimdi bana bu yolu açtın ama Allahım sen cennete böyle gireceksin.” Konteynerim çıktı, Allah ondan razı olsun ama ben buradan istiyorum dedi. Ama ablama dedim senin hakkın köyde. Bana şunu söyledi; dedi sayın valim 4. gün enkazın altından çıktım” dedi. Hava kararınca benim dünyam da kararıyor. Konteynerimi ışığın hiç bitmediği bir yerde istiyorum.”dedi.
“Bu bayram Rize’de olamadım ama burada olduğum için çok mutluyum”
Son olarak Vali Ceber, Nurdağı’nda olduğu için çok memnun olduğunu sözlerine ekleyerek, “Rize’de oğullarım ve ailem, şahinlerim var. Bu bayram Rize’de olamadım ama burada olduğum için çok mutluyum”söz konusu.
Ceber sözlerini bitirirken 23 Nisan’ın değerini vurguladı ve depremden etkilenen bir çocuğa sarılarak söyleşiyi bitirdi.